KENNEL FALKIRK'S

Kontakt

KENNEL FALKIRK'S

Kontakt

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke har tænkt sig ordentligt om, inden hunden blev anskaffet. En del af ejerne skulle slet ikke have haft hund, og andre skulle have haft en anden – som regel mindre krævende – hunderace. Vi synes ikke, at man kan være bekendt at behandle hunde efter ”brug og smid væk” princippet. Vi synes, at hundene fortjener, at vi mennesker tænker os lidt bedre om inden køb / salg.

Se Dansk Kennel Klubs video; Før du køber hund -videoen varer 36 minutter

Video Thumbnail
Play Icon

9 Spørgsmål du bør stille dig selv, inden du anskaffer dig en hund.

1. Hvor megen tid har jeg hver dag til at motionere/aktivere og pleje min hund?

2. Hvor megen plads har jeg til min hund?

3. Hvor mange penge kan jeg afse pr. mdr. til foder, træning, dyrlægebesøg mv.?

4. Hvilken hund vil jeg fysisk kunne magte at have ?

5. Hvor meget ved jeg om det hunderace jeg gerne vil have? Kender jeg dens specielle behov?

6. Har jeg personligt overskud til at tage mig af eventuelle adfærdsproblemer eller sygdomme?

7. Anskaffer jeg en hund for at "skabe ro" i et uroligt/ustabilt hjem? (Det vil kun gå ud over hunden)

8. Kan jeg leve med de begrænsninger (fx. ferier) som forpligtigelser overfor en hund giver?

9. Hvordan kan mine leveforhold ændre sig i de kommende år ? (Tænk på at du måske skal have hunden i mange år)

6 Vigtige spørgsmål du bør stille din opdrætter, inden du køber hvalp.

1. Hvad er HD og ALBUE-status på hanhund og tæve?

HD & AD som det kaldes på hvalpelisterne er arvelige knoglelidelser, som alle DKK-opdrættere screener for. Status A & B vurderes som værende fri på hofterne og status 0 betyder fri på albuerne. En hund med HD-status C kan anvendes i avl, hvis den parres med en avlspartner med HD-status A. Dette skyldes, at HD-status C anses for at være en mild grad af hofteledsdysplasi, og parring med en hund, der er helt fri for dysplasi, forbedrer statistisk set afkommets HD-resultat.

2. Er hanhund og tæve DNA-testet for PRA?

Man kan i dag teste for GR_PRA1, GR_PRA2, prcd-PRA -alle 3 øjensygdomme som gør hunden blind. Hunde som er frie kan parres med både fri, bærer og affektede hunde uden at lave syge hunde. En bærer vil aldrig kunne udvikle sygdommen, men kan give genet videre til eventuelt afkom. Hunde som er påvist og bærere af PRA kan anvendes i avl, så længe de parres med en partner som er testet fri.

3. Er hanhund og tæve DNA-testet for ichthyosis?

Man kan i dag DNA-teste for skællidelsen ichthyosis også kendt som "fiskeskæl". Ichthyosis er en "lidelse" hvor huden producerer flere skæl end normalt og man ser også hyperpigmentation af huden (sorte områder). Overordnet er de fleste hunde med ichthyosis ikke påvirket af diagnosen, men man må som ejer af en ichthyosis-hund påregne mere rengøring af hjemmet og vedligehold af hundens pels. Hunde som er påvist og bærere af PRA kan anvendes i avl, så længe de parres med en partner som er testet fri. Læs mere om ichthyosis her.

4. Hvordan er hanhund/tæven i dagligdagen og ude i den "virkelige verden"?

Det er vigtigt at spørge ind til hvordan forældredyrene opfører sig i dagligdagen. Er de rolige og afslappede i deres omgivelser, eller er de stressede og bekymrede. Disse karaktertræk er arvelige og specielt tæven giver både ønsket og uønsket adfærd med til hvalpene i de første 8 uger hvor de er sammen med hende.

5. Hvordan håndterer hanhund og tæve stressede situationer?

En hund med god stresshåndtering er langt lettere at træne og eje end en, der ikke kan håndtere “grimme” eller nye oplevelser. At kunne håndtere stress på en fornuftig måde betyder, at hunden, selvom den er på udebane, kan eksistere og slappe af i disse situationer uden at blive overdrevent bange og nervøs. Dansk Kennel Klub har en god test, hvor man vurderer den enkelte hunds evne til at håndtere ukendte situationer. Læs mere om MENTALBESKRIVELSER på Dansk Kennel Klubs hjemmeside eller se en gennemgang af en mentalbeskrivelse på YouTube her.

6. Hvordan har hanhund og tæve været at træne?

Selv familiehunde skal kunne modtage træning og uddannelse for at blive fornuftige samfundsborgere på fire ben. Lysten til at lære og være sammen med sit menneske er i høj grad arvelig. Derfor er det en god idé at købe en hvalp fra forældre, der som minimum har bestået en simpel lydighedsprøve, såsom DRKs brugsprøve, DCH’s lydighedsprogram eller DKKs LP/rallyprøver. En hund der er samarbejdsvillig og kontaktsøgende vil gøre dit arbejde med hunden lettere og meget mere givende.

Køb kun hund af en dkk-opdrætter

Det er vigtigt at købe en hund fra en anerkendt opdrætter, som er medlem af Dansk Kennel Klub (DKK). En sådan opdrætter har typisk selv moderen til hvalpene og har nøje udvalgt avlsdyr med godt temperament. Disse opdrættere sørger for, at hvalpene er korrekt præget og socialiseret, så de kan omgås både mennesker og andre hunde/dyr.

Når man køber en hvalp fra en hundehandler eller en privat “kennelklub”, risikerer man at få en hund, der er importeret fra udlandet med salg for øje. Disse hvalpe er ofte vokset op under dybt kritisable forhold, som kan have alvorlige konsekvenser for deres fysiske og mentale sundhed. Hvalpe fra sådanne forhold kan være underernærede, have dårlig hygiejne og mangle den nødvendige socialisering, hvilket kan føre til adfærdsproblemer og sundhedsproblemer senere i livet.

Derfor er det vigtigt at holde sig langt væk fra hvalpe, der er importeret fra udlandet, og i stedet vælge en hvalp fra en anerkendt DKK-opdrætter. En DKK-opdrætter vil sikre, at hvalpene vokser op i et sundt og kærligt miljø, hvor de får den nødvendige pleje og socialisering. Dette giver hvalpene de bedste forudsætninger for at blive sunde og veltilpassede voksne hunde.

Pas på hundehandlere og private “kennelklubber”, og stil krav til kvaliteten af din opdrætter og kommende hvalp. Sørg for at vælge en opdrætter, der prioriterer hundenes velfærd og sundhed, så du kan få en glad og sund hund, der vil være en del af din familie i mange år fremover.