KENNEL FALKIRK'S

Kontakt

KENNEL FALKIRK'S

Kontakt

Vi har samlet nogle tanker og gode råd om at opdrage hanhunde på denne side.

Selvtillid og nysgerrighed

Hvalpen er naturligt nysgerrig og vil derfor gerne udforske, så lær din hanhund at være nysgerrig via belønning og giv ham på den måde selvtillid. Selvtillid er ikke det sammen som at lære ham at være en ”Karl-smart”, men små positive møder med mennesker og dyr ude og inde, vil booste hans selvtillid og han vil trygt følge med dig, hvor du går.

Håndtering af den unge hanhund

Det er de små ting i hverdagen der giver jer et godt samspil/forhold. Hvis du løfter hvalpen, skal du ikke sætter ham ned før der er ro på ham. Det er dig der vælger hvilken rute I går -ikke hvalpen. Husk at give dig god tid under den daglige håndtering som børstning, gennemgang af poter og tænder og ikke skynde dig igennem opgaven, fordi hvalpen er utålmodig.

Sørg for ro i håndteringen og vær tålmodig.

Fokus på samarbejdet

Det er vigtigt at fokusere på samarbejde frem for dominans og du skal hele tiden tænke i positiv kommunikation. For at en hanhund skal vælge dig til og trives, skal han føle sig som en del af en dynamisk og mobil flok. Du skal altså være et forbillede for din hvalp.

Lær ham at tisse på kommando

En hanhund er udstyret med én blære præcis som en tæve, dvs. at han har ikke fysiologisk brug for at urinere mere end en tæve. Du skal derfor heller ikke tillade at han tisser op af 100 lygtepæle når I går tur sammen. Find ét sted hvor du tillader ham at tisse.

Det er ikke nogen undskyldning, at der har været en hanhund før ham! At have lov til at markere sig alle steder, kan også resultere i, at han får den gode idé at markere sig op af Tante Odas stuebirk næste gang i er på besøg hos hende og helt ærligt, så ser det bare dumt ud og det er dyrt og omstændigt at få renset det ægte tæppe birken står på!

Kønsmodning

”Teenagefasen” kønsmodning starter hos hanhunde fra omkring 8-10 måneders alderen og er meget individuel. I denne periode bliver din hanhunds krop pumpet fuld af testosteron og det påvirker naturligvis adfærden. Din unge hanhund er i denne periode under konstant fysisk forandring, samtidig med at han på mange måder stadig er en hvalp mentalt.

Den øgede testosteronproduktionen kan gøre ham usikker og give ham udfordringer, når I møder andre hanhunde. Det er altså her en af dine vigtigste opgaver som hanhundeejer ligger, nemlig at hjælpe ham igennem denne forandring på bedste vis – så han kan lære at blive en fin hanhund der hviler i sig selv.

Rigtig socialisering af din unge hanhund

Hunde er sociale væsner med en udpræget flokfornemmelse, det er derfor meget vigtigt at du socialiserer ham korrekt. Lad mig slå det fast -det er en rigtig dårlig idé at slippe sin unge hanhund løs til fri hundeleg med flere fremmede hunde. Det er de færreste hunde (begge køn) der får noget positivt ud af dette og de søger ofte hjælp fra ejeren – og får de ingen hjælp, er det et tillidsbrud og man skaber basis for sociale problemer.

De fleste aggressive hanhundes adfærd er startet som usikkerhed og utryghed. Husk på at din unge hanhund under kønsmodningen kan blive usikker og hvis han så skal forholde sig til (mange) andre hunde der hujer vildt, knurrer og i øvrigt udviser ”normal” legeadfærd, vil han ikke altid være i stand til at tolke disse signaler korrekt og må så håndtere dem selv – måske med aggressivitet - det er en rigtig DUM situation! Sørg i stedet for, at din unge hanhund møder venlige hanhunde, der kan vise ham hvordan man opfører sig overfor hinanden og hvor hans signaler bliver respekteret, så han hele tiden kan føle sig tryg i deres selskab. Find en god og 100% stabil hanhund (mentor), I kan lave lufteaftaler med fra han er helt lille.

OBS! Optakt til konflikt

Hanhunde der måler styrke, hilser på hinanden på stive og lange ben, står med halerne oppe og snuser med korte mundvige til hinanden, mens de logrer med spidsen af stive haler. STOP det – SE det INDEN det kommer så vidt!!!!! Lad ALDRIG din hanhund tage stilling til konflikter, gå imellem hvis du oplever at din hanhund spiller “smart” overfor andre hanhunde. Gå stille og rolig ind i ham og skub ham væk med benene, så han bliver afbrudt i konflikten. Gå væk fra den anden hund og lav nogle hyggelige kontaktøvelser.

Lad aldrig din hanhund parre puder, ben oa.

Hanhunde kan sagtens lære at man ikke parrer alt omkring sig - det er en uskik og uvane og I sagtens kan forlange han ikke øver sig på formering på alt omkring ham.

Lad ham IKKE tyrannisere tæver

Hanhunde skal ikke lære at lade tæver være ved at tæven siger fra. Det er din opgave som ejer at stoppe adfærden, så snart den opstår (gerne før). En analogi til menneskeverdenen kunne være, at du sidder på en bar og synes, at kvinden ved siden af dig er meget attraktiv. Du begynder ikke at røre og kysse hende uden hendes samtykke.

Samtykke og #METOO gælder altså også i hundeverdenen.

Hos tæverne ses en øget produktion af østrogen og progesteron under kønsmodningen og det kan din unge hanhund godt reagere på, men det er stadig FORBUDT at ride på tæver, medmindre hanhunden er bestilt til en lovformelig parring (husk at evt. prøver, udstilling, mentalbeskrivelse og sundhedsundersøgelser skal være på plads inden avl).

Et konfliktfrit liv

Lad din hanhund omgås de søde venlige voksne hunde I kender og pas på, at han ikke får lov at overskride grænser for almindelig god opførsel – heller ikke mens han er en lille bedårende hvalp. Det er urimeligt at den voksne hund skal sige fra.

Det er altså værd at tænke over, at hanhunde der aldrig har oplevet at stå i en konflikt, ikke vælger konflikter som første valg i mødet med fremmede hunde!

På billedet nedenfor ses 8 veltilpasse og afslappede hanhunde fra 3 forskellige hundehold, der lige har gået tur i skoven sammen med hinanden og 6 tæver.

Livet er bedre med en golden retriever ved din side!

Marlene og Lasse Birkebæk

+45 26371821

falkirks@live.dk