sted1

Da jeg startede Kennel Falkirk's i starten af 90'erne havde jeg et stort ønske om at lave gode jagthunde, sunde og racetypiske - og når man er ny, er alt tilmed sort/hvidt, for erfaringen manglede. Allerede efter det første kuld måtte vi erkende, at hvis vi ønskede en større indsigt i sundheden i vores linier, så måtte vi selv tage skridtet, og vi besluttede således, at vi for fremtiden kun ville sælge hvalpe til købere der vil honorere dette.

I midten af 1990'erne blev der stillet krav om HD fotografering af golden retriever. Ikke indførelse af avlsrestriktion men blot fotografering så status på avlshundene var kendt. Den gang som nu, var der stor modvilje og skepsis blandt både tæve og hanhundeejere. Hvad skulle det nu til for, og havde vi overhovedet et problem i racen :-)  Idag er der vidst ingen der ville drømme om at bruge en hund i avl uden at den havde kendt status på hofter og albuer.

Siden da er der løbet mere vand i åen, og der er kortlagt flere sygdomme hos racen efterhånden som vi er blevet klogere. I skrivende stund kan golden retriever undersøges via DNA for øjensygdommene GR-PRA1, GR-PRA2, prcd_PRA og hudsygdommen Ichthyosis og der vil sandsynligvis med årene udvikles flere DNA tests.

Det nemmeste for opdrættere og hanhunde ejere ville være, at der ikke var så mange der var bange for at finde ud af, hvad der gemmer sig i deres linjer. Alt for mange opdrættere avler på hunde der IKKE er testet, og dermed avler de med en "joker" og gør det ikke letter for os andre, at finde den rigtige avlspartner -noget som i forvejen er lidt af et puslespil. Alle bør bidrage til fællesskabet og teste hanner og tæver, der skal indgå i avl og HD + AD undersøge mere afkom, så vi på denne måde styrker vores viden om racen -og ikke kun vores egen pengepung.

Jeg håber at flere vil lade mere afkom røntgen og tage DNA testene til sig som det redskab det er, så vi i fremtiden er bedre rustet til at avle sunde hunde, og samtidig øge bredden i avlsmaterialet. Det er ærgerligt, at nogen anser racens DNA-test som endnu en stopklods for deres avl.

Status på vores hunde kan ses på hundenes egne sider og/eller oplyses hos DKK.

 

Årets Opdrætter 2009 & 2010 - Sundhed. 

 Tildelt Raceledelsens Ærespræmie for  HD & AD foto 2006, 2009, 2010 & 2012

Tak til vores hvalpekøbere der har gjort dette muligt.

SU-LOGO-2006SU-LOGO-2009 SU-LOGO-2010SU-LOGO-2012SU-LOGO-2013Kennel Falkirk's sundhedsstatistik 

 

Antal afkom der er HD & AD fotograferet ialt = 69,0 

HD fri = 89,6 %
0 på albuerne = 86 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla