Vi har snydt en lille smule og ligesom i tv-køkkenet er ”kagen” allerede i ovnen – der ville jo ikke være meget ved at skrive eller følge en blog om et kuld hvalpe, der ikke blev til noget. Cirka har således allerede været på date med Jack og den er god nok, vi venter hvalpe midt i maj.

Løbetid og parring

Vi er så heldige, at have en hanhund i huset og han er en ganske god indikator for, hvornår tæverne er klar til parring. Præcis som mange tæveejere før os panikkede vi en smule på 13. dagen -for nu måtte det jo være nu. Vi var overbeviste om, at den gamle hanhund var blevet forvirret over antallet af løbske tæver, alle tæverne i husstanden + en plejehund havde nemlig besluttet sig for, at starte løbetid med ganske få dages mellemrum, så vi valgte at få taget en progesteronmåling på Cirka.

Hvornår er det optimale tidspunkt for parring

Har man ikke sin egen hanhund, kan det være overordentligt svært, at vurdere hvornår tæven er klar til parring. Nogle tæver er mere lystige end andre og lader sig gerne parre længe før -og efter ægløsning, andre vil slet ikke lade sig parre og andre igen vil kun lige lade sig parre 1-2 dage når de er højløbske.

Progesteronmåling

Der findes nogle ganske nøjagtige og skånsomme metoder til at fastlægge en tæves ægløsningstidspunkt. Dyrlægen kan med en blodprøve måle koncentrationen af drægtighedshormonet progesteron i blodet og da progesteronniveauet i blodet stiger kraftigt i forbindelse med ægløsning, er det derfor let at fastlægge det korrekte tidspunkt for parring.

Det kræver oftest 2-3 blodprøver at konstatere denne stigning, men når den ér konstateret, skal tæven parres inden for 24 - 48 timer.

Cirkas blodprøve

Svaret på Cirkas blodprøve viste med al tydelighed, at hun ikke var klar, så vi tog en dyb indånding og slog koldt vand i blodet. På 15. dagen kunne vi tydeligt høre på Mjølners ”skønsang”, at nu -var det altså NUUUuuuuUUUUuuu.. Vi fik en aftale i hus om et romantisk møde mellem Jack og Cirka samme aften.  Jack var i øvrigt helt enig med vores egen hanhund og parringen gik helt efter planen. Vi besøgte Jack endnu en gang efter et par dage, men der var interessen dalet dels hos ham, men også herhjemme.

paws

De første drægtighedsforberedelser

Cirka har efterfølgende været på besøg hos Bonnie Dyrlæge for at blive vaccineret første gang mod herpes (Canine Herpesvirus-1) Hos hunde kan tæver (og hanner) smitte hinanden med herpes ved parring.

Herpesvirus er ikke farligt for voksne hunde, men hos nyfødte hvalpe er virus mistænkt for, at være en af årsagerne til tidlig hvalpedød -også kaldet ”fading puppy syndrome”.

Som hos mennesker, kan man ikke helbrede herpes, men ved at vaccinere tæven omkring parring og fødsel, kan man immunisere tæven, så hun ikke smitter hvalpene under fødslen. Cirka skal re-vaccineres endnu engang -ca. 7-10 før forventet fødsel.

Cirka var selvfølgelig helt fornøjet med besøget hos dyrlægen, hvor hun fik nogle lækre godbidder og ros for at være tryg ved hæve-sænkebordet og bien der stak hende i nakken.

vacc1 vacc vacc2

 

 

Joomla templates by a4joomla